joi, 13 septembrie 2007

Barcelona


















"Toate imi sunt permise, dar nu toate imi sunt de folos" a spus Apostolul. Toate par permise pe La Rambla, printre alogenii africani care te intreaba conspirativ "Hush?", decazutele urmase ale reginei din Saba care te saluta fara perdea cu "Hi, love!" si vagoanele, avioanele, camioanele de englezoaice blonde si bete. E plin orasul de bani, droguri, baruri, amor de vanzare - si e pacat doar pentru ca toate astea acopera ca un giulgiu viu, sufletul orasului si ce iti e de folos in el.
Sfasie-l, prietene, desi e poate uncool sa mergi la Barca si sa nu tragi un fum, o betie sau o englezoaica beata.
Totusi sunt in Barcelona locuri unde, printr-un efort sensibil, sufletul orasului irumpe prin fumul si aburii din jur.
1. Catedrala Santa Maria del Mar. In nisele insirate de-a lungul zidurilor navei bisericii, esti inconjurat de statuile palide ale sfintilor. Sunt cateva zeci, o armata ivorie si tacuta, iar cele mai multe dintre aceste statui o reprezinta pe Maica Domnului, careia ii este inchinat lacasul. In fata fiecarei statui ard multe candele colorate, semn ca pe aici nu trec doar turistii. Dupa cum spune si numele catedralei, marea nu e departe si o simti, vag, in culoarea unui val al Fecioarei.

2. Pedralbes este o manastire franciscana de prin secolul XII, ridicata pe un deal departe de infernul turistic de pe La Rambla, intr-o zona rezidentiala. Curtea manastirii, cu bazine de apa si pini, este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume pe care le-am vazut eu. E un loc in care intelegi ca Duhul poate deveni sensibil (accesibil senzorial). Numai o parte a manastirii este deschisa vizitatorilor, caci la Pedralbes inca mai traieste o comunitate de carmelite izolata de turistii care au ajuns sa se strecoare si aici, ca peste tot. Ce pacat ca distinctia intre pelerin si turist nu se mai face, sau ca pelerinii au fost asimilati de deversarea turismului consumerist! Ai acces totusi la vechea bucatarie a manastirii si la refectoriul sau unde mesele la care calugarii mancau "painea durerii" (Psalm 24) sunt inconjurate de citate pioase care spun ca "nu numai cu paine va trai omul, ci cu tot cuvantul care iese din gura lui Dumnezeu". Deschisa este si biserica unde se mananca o alta paine, cea "spre fiinta".

3. Plaja din Barcelona. Industriala, plina de gunoaie, batuta de o mare grea si uleioasa, plaja din Barcelona este un loc unde merita sa mergi cautatorule. Un loc frumos, mizer si plin de tristetea unei lumi obosite, sfarsite si, totusi, tinere.

Niciun comentariu: